In veel gemeenten rijst de vraag naar een gratis huwelijksvoltrekking de pan uit. Wachtlijsten van maanden tot meer dan een jaar zijn geen uitzondering.
Is voor velen het geld een kwestie, of is het toch meer een gevoelskwestie in de zin van; "het moet nu eenmaal, maar dan ook maar gratis".
Zou u een baliehuwelijk, geen gasten en een getuige geleverd door de gemeente accepteren?
Want dat is het gevolg van de stormloop op "gratis trouwen". Hoewel gemeenten wettelijk verplicht zijn gratis huwelijksvoltrekkingen aan te bieden wordt in steeds meer gemeenten de ceremonie zo drastisch teruggebracht tot een verplicht nummertje en hoeven bruidsparen niet meer te rekenen op veel ceremonieel vertoon als ze in het huwelijksbootje stappen.
Het aantal gasten wordt teruggebracht, de ceremonie gehalveerd tot een kwartier, getuigen worden geleverd door de gemeente en zelfs een simpel balie-huwelijk behoort tot de maatregelen die gemeenten zullen doorvoeren om de kosten terug te dringen.
Is het voor u nog wel een deel van de huwelijksvoltrekking?
"Het burgerlijk huwelijk is voor ons een formaliteit. We vinden het onzin daar veel voor te betalen.”
Hoewel veel mensen niet meer op dezelfde dag trouwen voor de wet als dat zij dat voor de kerk doen, als ze überhaupt nog voor de kerk trouwen, moet het voor velen toch de mooiste dag van hun leven worden. Hoort trouwen voor de wet daar niet meer bij? Zien we een verschuiving naar meer aandacht voor het romantische deel? Of is het toch de mentaliteit van de Nederlander; als het gratis is .....
Ooit gedacht om ook armlastige paren de mogelijkheid te bieden te kunnen trouwen voor de gemeente, lopen de kosten nu gierend uit de hand aldus Joep Schulten van de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken. „Het gratis trouwen is een niet te onderschatten probleem voor gemeenten”. De gemeenschap wordt hierdoor opgezadeld met hoge kosten.