Menu:

Trouwen in de gemeente

Trouwen in de gemeente ...

Belangrijke informatie:

Huwelijksaangifte - Ondertrouw:

Voordat het huwelijk gesloten kan worden, moet u eerst huwelijksaangifte doen, de ondertrouw.

De ambtenaar van de burgelijke stand controleert of u kunt en mag trouwen. Bij veel gemeenten kunt u een afspraak maken zodat u direct geholpen kunt worden.

Hoe gaat het in zijn werk?
 • U moet uiterlijk vier weken voor het huwelijk in ondertrouw gaan. Dit kan afwijken, kijk dus goed bij de gemeente waar u wilt gaan trouwen wat de termijn is.
 • Om in een bepaalde gemeente in ondertrouw te kunnen gaan, moet u of uw partner in deze gemeente wonen.
 • De aangifte is één jaar geldig vanaf de dag na de aangifte.
 • Als u beiden niet in Nederland woont, maar u en/of uw partner heeft wel de Nederlandse nationaliteit, moet u in de gemeente 's-Gravenhage (Den Haag) aangifte doen.
 • Datum, tijdstip en de gemeente waar u het huwelijk wilt laten voltrekken kunt u veelal vrij kiezen. U kunt samen met de ambtenaar van de desbetreffende gemeente bespreken hoe de inhoud van de huwelijkssluiting eruit gaat zien.
Belangrijke benodigde documenten:

Bij de aangifte van het huwelijk (ondertrouw) of geregistreerd parnerschap heeft u het volgende nodig:

 1. Geldig legitimatiebewijs van beide partners,
 2. Heeft u vanaf uw geboorte in Nederland gewoond, dan hoeft u verder geen documenten in te leveren.
 3. Als u in het buitenland bent geboren, buiten Nederland woont of gewoond heeft, is het verstandig geruime tijd van te voren contact op te nemen met de gemeente, zodat zij u goed kunnen informeren over de eventuele benodigde documenten.
 4. Eventueel vereiste toestemmingen (minderjarigen en onder curatele gestelden).
 5. Als een of beide huwelijkspartners niet de Nederlandse nationaliteit bezit: indien nodig een verklaring vreemdelingendienst M46. Deze verklaring moet vooraf door het aanstaande huwelijkspartner met de niet-Nederlandse nationaliteit worden aangevraagd bij de gemeente. De vreemdelingendienst stuurt het formulier met het door hen uitgebrachte advies rechtstreeks naar de ambtenaar van de burgerlijke stand.
 6. De gegevens van de (meerderjarige) getuigen (minimaal 2 en maximaal 4). Van alle getuigen dient u een kopie van hun legitimatie (reisdocument of rijbewijs) mee te nemen.
N.B. de afschriften mogen niet ouder zijn dan een half jaar.